دیابت یکی از بیماری های شایع در جهان است. دیابت به واسطه عدم تعادل در شرایط قند خون و هورمون انسولین شکل می گیرد. این بیماری ممکن است تا زمانی که شرایطی جدی پیدا نکرده باشد موجب بروز نشانه خاصی نشود، در نتیجه افراد بسیاری حتی از این که به دیابت مبتلا هستند، آگاه نیستند.
پزشکی مرسوم همچنان بر استفاده از داروهای تجویزی بر کاهش قند خون متمرکز است، رویکردی که برای معکوس کردن دیابت کارایی ندارد. متاسفانه، افراد مبتلا به دیابت به طور اجتناب ناپذیر با افزایش خطر برخی بیماری های مضر و تهدیدکننده زندگی مانند بیماری قلبی، سکته مغزی، نابینایی، بیماری اعصاب محیطی، آسیب کلیوی که به نارسایی کلیوی منجر می شود، ضعف جنسی و اختلالات پوستی مواجه هستند.
با این وجود، از گذشته های دور برخی گیاهان دارویی برای تثبیت سطوح قند خون مورد استفاده قرار گرفته اند. افزون بر این، گیاهان دارویی مختلف نشان داده اند که می توانند به اندازه برخی داروها در کنترل دیابت کارایی داشته باشند. در ادامه با برخی از موثرترین گیاهان دارویی برای کمک به تنظیم قند خون و مبارزه با دیابت نوع ۲ بیشتر آشنا می شویم.
شنبلیله
این گیاه دارویی توانایی خود در بهبود سطوح گلوکز خون را نشان داده است که احتمالا از کاهش جذب گلوکز در روده کوچک سرچشمه می گیرد.
طی یک مطالعه پژوهشگران به بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ روزانه و به مدت هشت هفته ۱۰ گرم پودر دانه های شنبلیله محلول در آب داغ داده و در پایان دریافتند که قند خون ناشتای این افراد به میزان ۲۵ درصد و سطوح تری گلیسیرید به میزان ۳۰ درصد کاهش داشته است.
دانه های شنبلیله را می توان به سالادها، سوپ ها، غلات صبحانه یا ماست اضافه کرد.
چای سبز
این نوشیدنی به تسریع سوخت و ساز و کاهش بیماری مزمن کمک می کند. چای سبز می تواند به طور قابل توجهی مصرف غذا، وزن بدن، سطوح کلسترول و تری گلیسیرید را کاهش دهد.
در یک آزمایش، دانشمندان دریافتند که اپیگالوکاتچین-۳-گالات (EGCG)، آنتی اکسیدانی که در چای سبز یافت می شود، می تواند در سطوح قند خون تغییر ایجاد کند.
این ممکن است به معنای آن باشد که چای سبز می تواند به کنترل افزایش قند خون عادی که پس از مصرف غذاهای نشاسته ای رخ می دهد، کمک کند. به گفته پژوهشگران، این قبیل مواد غذایی و چای سبز باید همزمان مصرف شوند تا بهترین اثر شکل بگیرد.
اما افزودن شکر به چای می تواند فواید آن را از بین ببرد.
دارچین
آزمایشات آزمایشگاهی در دانشگاه کالیفرنیا نشان داده اند که دارچین سوخت و ساز قند را در سلول های چربی به میزان ۲۰ برابر افزایش می دهد. همچنین، پژوهشگران دریافتند که مصرف کمتر از یک و نیم قاشق چایخوری دارچین در روز به مدت ۴۰ روز به طور قابل توجهی سطوح قند خون را در ۶۰ شرکت کننده مبتلا به دیابت نوع ۲ کاهش داده است.
پیش از این که دارچین را به رژیم غذایی روزانه خود اضافه کنید باید به یک نکته توجه داشته باشید.
دو نوع دارچین وجود دارند که شامل دارچین سیلان و دارچین کاسیا (به نام دارچین چینی نیز شناخته می شود) می شوند. دارچین سیلان آن چیزی است که باید خریداری کنید، به ویژه اگر قصد دارید از فواید سلامت مصرف روزانه دارچین بهرهمند شوید. دارچین سیلان خالصتر از دارچین کاسیاست که حاوی دوزهای بالاتر از ترکیبی سمی به نام کومارین است. در صورت مصرف زیاد، کومارین می تواند اثر منفی بر کلیه ها و کبد انسان داشته باشد.
منبع عصر ایران