سویا در ایران بهنام لوبیای روغنی، لوبیای چینی، سوژا و دانه سویا معروف است.
ایالات متحده آمریکا بزرگترین تولید کننده سویا است و تقریبا دو سوم محصول کل دنیا را تولید میکند.
دانه سیاه سویا بیشتر در طب گیاهی مصرف می شود، ولی از دانه زردرنگ آن بیشتر برای روغن گیری استفاده میشود. سویا به علت داشتن پروتئین و مواد مغذی در تغذیه انسان به کار میرود.
سویا از نظر مواد پروتئینی بسیار قوی است و در جدول کشورهای فقیر از آن به عنوان جانشین گوشت استفاده میشود.
مقدار پروتئین سویا ۱٫۵ برابر گوشت گاو است و منبعی غنی از پروتئین است.
خواص داروئی
۱- سویا مقوی و بادشکن است.
۲- دانه سویا مدر، تب بر و ضد سم است.
۳- در چین دانه سویا را به عنوان ضد سم مصرف میکنند.
۴- نان سویا برای مبتلایان به بیماری قند بسیار مناسب است؛ زیرا اولا ارزش غذایی زیادی دارد، ثانیا مواد نشاسته ای که تبدیل به قند میشود در آن کم است.
۵- شیر سویا غذایی مفیدی برای کودکان است.
۶- دانه های سبز سویا را له کرده و به صورت ضماد در آورید. این ضماء برای زخمهای آبله و سایر زخمها مفید است. همچنین برای رفع التهاب و قرمزی پای بچه ها که در اثر ادرار بهوجود آمده موثر است.
۷- سویا برای مبتلایان به نقرس و رماتیسم و اشخاص ضعیف البنیه بسیار مفید است.
۸- سس سویا برای تحریک اشتها به کار میرود.
۹- سس سویا برای از بین بردن بوی گوشت به کار می رود.
۱۰- سس سویا را به غذاهایی که تردید دارید سالم باشد بزنید؛ سم آنرا خنثی میکند.
۱۱- سس سویا ملین، خنک کننده و ضد سم است.
۱۲- اگر زن حامله در معرض خطر سقط جنین باشد به او سس سویا بدهید.
۱۳- سس سویا برای سوختگی پوست مفید است.
۱۴ سویا از سرطان سینه جلوگیری میکند.
طرز استفاده
فرآوردههای سویا زیاد است و بسته به نوع سلیقه میتوانید از آنها استفاده کنید. مانند شیر سویا، شیر بریده سویا، بلغور سویا، سویای بو داده، پروتئین سویا، سس سویا، سویای تخمیر شده، جوانه سویا و غیره