با توجه به اهمیت برنج در رژیم غذایی ما ایرانی ها، برنج قهوه ای آن طور که باید شناخته نشده است. و برای افراد زیادی آشنا نمی باشد. برنج قهوه ای سرشار از آنتی اکسیدان ها بوده و در مقابل بسیاری از بیماری ها از ما محافظت می کند.
برنج قهوه ای در واقع غلات تصفیه نشده ای است که فقط لایه ی بیرونی آن گرفته شده و بقیه لایه ها دست نخورده باقی می مانند. به همین علت مواد مغذی، سبوس ها و لایه های گیاهی در دانه برنج بیشتر می باشند. عطر و بوی دلنشینی داشته و به نسبت برنج معمولی نیاز به جویدن بیشتری دارد.
مقایسه برنج قهوه ای و برنج سفید
فیبر و پروتئین برنج قهوه ای بسیار بیشتر از برنج سفید می باشد. به همین علت مقدار کمتری از آن شما را برای مدت زمان طولانی تری سیر نگه می دارد. اما کالری، چربی و کربوهیدرات نیز در این برنج بیشتر است. برنج سفید به علت جذب بالایی که دارد قند خون را به سرعت بالا می برد. و برای افراد دیابتی و دارای بیماری قند مناسب نمی باشد. برنج سفید در واقع همان برنج قهوه ای است که لایه های آن گرفته شده و بخش زیادی از ویتامین ها، مواد معدنی و فیبر آن از بین رفته است. به طور کل خواص برنج قهوه ای بسیار بیشتر از برنج های معمولی می باشد.
خواص برنج قهوه ای
مانع چاقی و دیابت
یکی از بهترین خواص برنج قهوه ای جلوگیری از چاقی و کنترل وزن بدن می باشد. منگنز درون آن به تولید چربی ها در بدن کمک کرده و با توجه به تحقیقات تاثیر مثبتی در کاهش توده بدنی و چربی دارد. این برنج رشد فعالیت گلوتاتیون پروکسیداز را در بدن افزایش می دهد. این عمل به بالا رفتن سطح کلسترول در افراد با اضافه وزن کمک می کند. همین طور به علت شاخص گلیسمی پایینی که دارد به افراد دیابتی کمک می کند تا انسولین را کاهش دهند. این امر موجب می شود تا قند خون در افراد دیابتی به ثبات رسیده و آزاد سازی قند کمتری انجام گیرد.
آشنایی با خواص برنج قهوه ای برنج قهوه ای خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی دارد و آنزیم های درون آن از سلول ها در برابر آسیب اکسیداسیون در طول تولید انرژی محافظت می کنند. به همین علت از انسان در برابر بیماری های قلبی و عروقی مراقبت می کند. فیبر موجود در این برنج به سیستم گوارش بدن و تنظیم عملکرد بهتر روده کمک کرده و باعث می شود تا شما مدت زمان طولانی تری سیر بمانید. همچنین فیبر درون آن از یبوست و کولیت جلوگیری می کند. به علت حضور ویتامین ب و مواد مغذی و ضروری درون برنج قهوه ای، فعالیت کلسیم بدن بهبود می یابد. و با کمک به تنظیم اعصاب و ماهیچه از بدن در مقابل بیماری های اعصاب و افسردگی حفاظت می کند. جوانه ی برنج قهوه ای یک کاهش دهنده ی استرس عالی برای زنان باردار و شیرده می باشد. حالات روحی زنان در این دوران را تثبیت کرده و آرامش بخش است.
ارزش غذایی یک پیمانه از برنج قهوه ای بدین صورت است:
- کالری: ۲۱۶
- کربوهیدرات: ۴۴ گرم
- فیبر: ۳.۵ گرم
- چربی: ۱.۸ گرم
- پروتئین: ۵ گرم
- تیامین (ب ۱): ۱۲%
- نیاسین (ب ۳): ۱۵%
- پیریدوکسین (ب ۶): ۱۴%
- اسید پانتوتنیک (ب ۵): ۶%
- آهن: ۵٪
- منیزیم: ۲۱٪
- فسفر: ۱۶٪
- روی: ۸٪
- مس: ۱۰٪
- منگنز: ۸۸٪
- سلنیوم: ۲۷٪
مزیت های بی شمار، مواد مغذی و خواص برنج قهوه ای نسبت به برنج سفید باعث شده است تا افراد زیادی در سراسر دنیا به این برنج رو آورده و آن را به دیگر انواع برنج ها ترجیح بدهند.
برای مطالعه بیشتر در مورد برنج قهوه ای نوصیه می کنیم معرفی برنج قهوه ای رژیمی را مطالعه فرمایید.