آیا بدون تغییر در رژیم غذایی میتوانید مواد مغذی و ویتامینهای بیشتری دریافت کنید؟ بله، با چند روش عالی و ساده می توانید به این هدف برسید.
با کمک این شش دستورالعمل ویژه، بدنتان مواد مغذی بیشتری را از میوهها و سبزیجات جذب میکند.
ریز ریز کردن و رنده کردن سبزیجات
برش زدن و رنده کردن سبزیجات باعث میشود اندازهشان کوچکتر شده و مواد مغذی موجود در آنها بیشتر جذب شود. حتی در بعضی موارد ریزکردن سبزیجات، مواد مغذی جدیدی را استخراج میکند. مثلا له کردن سیر و پیاز کمک می کند که آنزیمی به نام آلیناز « Alliinase » آزاد شود. این آنزیم، آلیسین را بهوجود میآورد که نوعی ماده مغذی مفید برای مبارزه با بیماری است.
درست جویدن غذا نیز باعث کوچکترشدن تکههای غذا و افزایش جذب مواد مغذی آن میشود؛ ضمنا از پرخوری جلوگیری میکند.
ترکیب مواد غذایی بهمنظور جذب بیشتر مواد مغذی
زمانیکه سالاد همراه سسهای حاوی چربی سالم مصرف شود، مواد مغذی بیشتری خواهد داشت. برای اثبات این موضوع محققان آزمایشی انجام دادند. آنها قبل و بعد از خوردن سالاد، از شرکتکنندگان نمونه خون گرفته و متوجه شدند گروهی که سالاد را با چربیهای مفید -مثل روغن زیتون- مصرف کردند، نسبت به گروهی که سالاد بدون چربی خوردند، مواد مغذی بیشتری دریافت کرده بودند.
ترکیب میوهها و سبزیجات با چربیهای سالم، مانند روغن زیتون و روغن نارگیل، جذب ویتامینها و مواد مغذی را افزایش میدهد.
غذاهای غنی از ویتامینهای محلول در چربی « آ، ایی، دی، کا » جذب مواد مغذی را بیشتر می کند و ویتامین سی باعث افزایش جذب آهن می شود.
از میوهها و سبزیجات تازه استفاده کنید
مواد غذایی وقتی بالاترین ارزش تغذیهای را دارند که تازه جمعآوری شده باشند. اما با گذشت زمان، مواد مغذی موجود در آنها کاهش مییابد.
تحقیقات نشان میدهند که برخی از غذاها ممکن است چند روز پس از برداشت، بیش از پنجاه درصدِ مواد مغذیشان را ازدست بدهند. پس تا میتوانید، میوه و سبزیجات تازه را خریداری کنید.
آیا می دانید که چه غذاهایی را باید خام مصرف کنید؟
اکثر مردم براین باورند که غذاهای خام بیشتر از غذاهای پخته، مغذی هستند. این فرضیه در همه موارد درست نیست ! پختوپز میتواند مواد مغذی موجود در بعضی از غذاها را افزایش دهد، مثل گوجهفرنگی که درحالت پخته « لیکوپن » بیشتری دارد. لیکوپن، یک آنتیاکسیدان بسیار قوی است و به بهبود بافتهای آسیب دیده بدن در اثر بیماری کمک میکند.
بتا-کاروتن موجود در هویج، گوجهفرنگی، اسفناج و سیبزمینی شیرین نیز با پختوپز، افزایش مییابد. بتا کاروتن پیشساز ویتامین A در بدن است.
ازطرفی پختنِ غذاهایی که حاوی ویتامینهای محلولدرآب هستند، ممکن است مواد مغذی آنها را کاهش دهد. شاید بدانید که پخت بیشازحد سبزیجات خواص مفید آنها را از بین میبرد.
میوهها و سبزیجات را بهطور صحیح نگهداری کنید
گرما، اکسیژن و نور، خواص مفید سبزیجات و میوهها را کاهش میدهند. بهطورکلی، گرما باعث می شود که اکثر غذاها سریعا ارزش غذایی خود را از دست بدهند.
تمام سبزیجات، بهغیراز سبزیجات ریشهای « مثل هویج » را در یخچال گذاشته و آنها را در ظروف مقاوم در برابر نفوذ هوا نگهداری کنید.
روشی مناسب برای پخت انتخاب کنید
برخی از روشهای پختوپز، مواد مغذی بیشتری را حفظ میکنند. این مطالعه نشان میدهد که استفاده از مایکروویو، بیشتر از پختن یا جوشاندن به حفظ خاصیت غذا کمک میکند.
روشهای زیر به ترتیبِ حفظ مواد مغذی طبقهبندی شدهاند :
۱- مایکروویو
۲- جوشاندن
۳- بخارپز
۴- آبپز
۵- کباب کردن در دمای بالا
۶- کباب کردن
۷- سرخ کردن در روغن داغ
منبع : اپک تایمز