هر ساله افراد بسیاری در سراسر دنیا، دچار ضعف و بیحالی شده یا به اصطلاح غش میکنند. ترس، درد، اُفت فشار یا ایستادن در صفهای طولانی در گرمای تابستان، میتوانند باعث ضعف و بیهوشی شوند.
این عوامل به شکلی روی سیستم عصبی تاثیر گذاشته که باعث میشوند برخلاف انتظار، ضربان قلب بهجای بالا رفتن، کاهش یابد و رگهای خونی به جای منقبض شدن، منبسط شوند؛ درنتیجه، خونرسانی به مغز و فشارخون شدیدا کاهش یافته و به بیهوشی منجر میشود.
گرمای شدید هم در بروز این مشکل موثر است زیرا در این شرایط، بدن بهسختی میتواند فشارخون را ثابت نگه دارد. پس
بهتر است همزمان با آغاز فصل تابستان و گرمتر شدن هوا، از نشانههای گرمازدگی بیشتر آگاه شویم. درادامه، به چند توصیه مفید از نویسنده این مقاله -که متخصص فیزیولوژی است- توجه کنید :
تنظیم فشار خون
متخصصان فیزیولوژی، اعصاب و قلب، مدتهاست در این مورد مطالعه میکنند که بدن چگونه هنگام برخاستن، فشار خون و هوشیاری را حفظ میکند… زمانیکه از حالت خوابیده یا نشسته به حالت ایستاده تغییر وضعیت میدهیم، فشار خون در یک لحظه بهشدت افت میکند و بدن برای ثابت نگه داشتن آن، باید کاری انجام دهد. معمولا واکنش بدن، منقبض شدن رگها، بالا رفتن ضربان قلب و ترشح هورمونهای مختلف در جریان خون است.
تمام این عوامل در کنار هم باعث میشوند که فشار خون ثابت شود و مغز بهاندازه کافی اکسیژن دریافت کند. این واکنش عموما بدون نقص بوده و ما میتوانیم بدون هیچ مشکلی بایستیم.
اما عوامل بسیاری وجود دارند که این روند تنظیمشده را بهم میریزند، و گرمای تابستان یکی از آنهاست.
درنهایت اگر فشارخون تنظیم نباشد، جریان خون مغزی افت میکند که به آن « هیپوپرفیوژن مغزی » میگویند و فارغ از هر نوع محرکی که باعثِ آن بوده، دلیل اصلی ازحال رفتن و بیهوشی است.
نشانههای بیهوشی یا غش کردن متفاوت هستند، ولی معمولا شامل این مواردند : تعریق، سرگیجه، رنگ پریدگی و دردهای ناحیه شکم.
چه کسانی بیشتر در معرض خطر از حال رفتن هستند؟
سربازانی که مدتی طولانی در گرما میایستند و حرکت نمیکنند، خون زیادی در رگهای پاهایشان جمع شده که میتواند به بیهوشی منجر شود. اما حرکت دادن پاها و انتقال وزن بدن از یک پا به پای دیگر، بهراحتی باعث انقباض ماهیچهها شده و خون را به سمت مغز و قلب هدایت میکند. با این روش معمولا از افت شدید فشارخون جلوگیری خواهد شد.
بعضی مواقع تغییرات شدیدِ احساسی هم باعث بیهوشی میشوند، مثل خاله پیتی پات- یکی از شخصیتهای داستانی در فیلم « برباد رفته »- و غش کردنهای معروفش !
سایر محرکها برای غشکردن، شامل این موارند : تحمل درد شدید، دیدن خون یا مشاهده مراحل عمل جراحی. همچنین هر عاملی که منجر به کم شدن مایعات بدن شود، خطر ازحالرفتن را افزایش میهد؛ مثلا : کمآب شدن بدن، اسهال یا استفاده از داروهای ادرار آور.
چه بیماریهایی میتوانند احتمال غشکردن را افزایش دهند؟
کلیه موارد تهدیدکننده حیات، از جمله مشکلات قلبی نیز یکی از دلایل بیهوشیاند.
ضربان غیرطبیعی قلب –خیلی تند یا خیلی کندـ میتواند به بیهوشی منجر شود. ضربان نامنظم میزان پمپاژ خون توسط قلب را بهشدت کاهش میدهد و درنتیجه فشارخون و جریان خون مغزی کاهش مییابد.
معمولا ریتم غیرطبیعی قلب، بهعلت مشکلات ساختاری آن ایجاد میشود مانند کاردیومیوپاتی یا « بیماری ماهیچه قلب »، و نیز گاهی حاصل اختلالات موروثی است که با عملکرد سلولهای قلب مرتبط هستند، که خوشبختانه این موارد بسیار نادرند.
بهطورکلی درافراد مسن، بیهوشی، بیشترین دلیل مراجعه به اورژانس بوده و در بین زنان شایعتر است، که دلیل آن هنوز مشخص نیست.
آیا میتوان از بیهوششدن جلوگیری کرد؟
بعضی مواقع، بله !
چند توصیه برای جلوگیری از بیهوش شدن وجود دارد : به میزان کافی آب بنوشید، از قرارگیری در معرض هوای خیلی گرم خودداری کنید « شامل حمام آب داغ به مدت طولانی. » زمانی که لازم است طولانیمدت بایستید، وزنتان را از یک پا روی پای دیگر انداخته و اگر احساس رخوت یا سرگیجه داشتید پاهایتان را جمع کنید تا عضلات پا و باسن کشیده شوند. این کار واقعا میتواند مانع بیهوشی شود. همچنین از نوشیدن الکل، سریع نفس کشیدن یا عوض کردن آنی حالت قرارگیری بدن اجتناب کنید.
علت غش کردن همیشه بهسادگی قابلتشخیص نیست، در نتیجه اگر دچار این حالت شدید حتما با یک متخصص مشورت کنید.
اگر اولین باری نیست که ازحال میروید، احتمالا پزشک شما توصیه میکند نمک بیشتری مصرف کرده و زیاد آب بنوشید، یا از دارو برای کنترل علایمتان استفاده میکند. تمرینات ورزشی نیز اغلب پیشنهاد میشوند.
منبع:اپک تایمز