در حالی که همه میوهها غنی از مواد مغذی محافظتکننده در برابر بیماری هستند، برخی از آنها بهدلیل فواید ضدالتهابی مورد توجه ویژهای در دنیای تغذیه قرار گرفتهاند. اما کدام میوهها خاصیت آنتیاکسیدانی دارند؟
بهگزارش Harvard Health یکی راهکارها برای افزایش فعالیت آنتیاکسیدانی و کاهش التهاب بدن، این است که انتخابهای فصلی داشته باشید. در تابستان انگور و میوههای هستهدار، در پاییز سیب و گلابی، در زمستان خرمالو و انار و در بهار مرکبات و گیلاس انتخاب کنید.
سیب:
مطالعهای که روی تقریباً ۳۵ هزار زن انجام شد، نشان داد که مصرف این میوه با خطر کمتر مرگ ناشی از بیماری قلبی مرتبط است. ریزمغذیهای سیب یعنی فیبر، ویتامین C، پکتین و پلیفنولها عمدتاً در مطالعات حیوانی با اثرات ضدالتهابی و افزایش میکروبهای مفید در روده مرتبط بوده است.
انگور:
این میوههای آبدار سرشار از فیبر، ویتامینهای C و K و مواد شیمیایی گیاهی، بهویژه رسوراترول (موجود در انگور قرمز) هستند. جای تعجب نیست که مصرف متوسط شراب قرمز با سلامت قلب مرتبط است. نتایج یک مطالعه ۷ ساله چندقومیتی بر روی ۳ هزار و ۳۰۰ زن میانسال، مصرف متوسط شراب را با سطوح کمتر التهاب مرتبط دانست.
مرکبات:
پرتقال، گریپ فروت، لیمو و لیموترش سرشار از ویتامین C و همچنین حاوی فیبر، پتاسیم، کلسیم، ویتامین B، مس و مواد شیمیایی گیاهی ضدالتهابی مانند فلاونوئیدها و کاروتنوئیدها هستند. نشان داده شده که مواد مغذی موجود در مرکبات اثرات محافظتی بر قلب دارند، مانند بهبود کلسترول خون، قند خون و بهبود عملکرد عروق خونی. اگر بهدنبال افزایش فعالیت آنتیاکسیدانی هستید، پرتقال خونی بخورید. رنگ قرمزنارنجی گوشت آن ناشی از آنتوسیانینها است، همان ترکیباتی که توتها را به یک ماده غذایی ضدالتهاب تبدیل میکند.
انار:
دانههای ریز انار حاوی مقادیر زیادی ویتامین C و K، پتاسیم، فیبر و مواد شیمیایی گیاهی مانند آنتوسیانین و رسوراترول هستند. بر اساس تحقیقات، این میوه پتانسیلی برای کمک به کنترل فشار خون، کلسترول و قند خون دارد.
چغندر:
یک منبع عالی از پتاسیم، فولات و ویتامین C است، یعنی همه مواد مغذی که نقشهای مختلفی در تنظیم التهاب سیستم ایمنی دارند. اما دو ترکیب دیگر در چغندر از جمله بتائین و نیترات، واقعاً آن را بهعنوان یک منبع ضدالتهاب برجسته میکند. بتائین یک ترکیب شبهه آنتیاکسیدانی کمتر شناختهشده است. همچنین بهنظر میرسد نیتراتهای طبیعی (متفاوت از آنهایی که به غذاهای فرآوریشده اضافه می شوند و خطرات آشکاری برای سلامتی دارند) دارای اثر ضدالتهابی است که فشار خون را کاهش میدهد.
گلابی:
بهبود سلامت روده یک استراتژی کلیدی برای پیشگیری و کاهش التهاب است. تحقیقات نشان میدهد که بهترین راه برای انجام این کار، مصرف بیشتر غذاهای غنی از پروبیوتیک (مانند ماست، کامبوچیا و سبزیجات تخمیرشده) و مصرف بیشتر پریبیوتیکها از طریق محصولات پر فیبر است. پریبیوتیکها فیبرهایی هستند که میکروبهای موجود روده ما را تغذیه میکنند و گلابی منبع عالی فیبر پریبیوتیک برای کمک به رشد باکتریهای خوب روده است. گلابی همچنین یکی از میوههای پر فیبر است (یک گلابی بهطورمتوسط تقریباً ۶ گرم فیبر دارد).