منظور از شکر در این مقاله، کلیه مواد قندی و شیرینی هایی است که در مواد غذایی، شیرینی جات و نوشیدنی های قنددار وجود دارند و مصرف آنها باعث بالا رفتن قند خون میشوند.
در دنیای امروزعملا غیرممکن است که اصلا شکرمصرف نکرد. اما می توانیم و باید، مقدار شکر مصرفی خود را تنظیم کنیم.
خوشبختانه، بهسادگی میتوان فهمید که چهموقع زیادی شکر مصرف کردهایم . هفت علامت زیر را بهدقت بخوانید :
۱) نوسان خُلق
مصرف شکر سطح انرژی و خلق ما را بههم میریزد. ابتدا قند خون را بالا میبرد و از نظر ذهنی، حس خوشایندی را در ما ایجاد میکند. اما با پایین آمدن قند خون، احساس خیلی بد و ناخوشایندی را خواهیم داشت. با مصرف مجدد مواد قندی، دوباره احساس بهتری پیدا میکنیم و این دور باطل ادامه دارد.
۲) ولع مداوم برای خوردن مواد قندی
خوردن شکر، شما را وسوسه میکند تا مواد قندی و کربوهیدراتی بیشتری را مصرف کنید. وقتی مقدار زیادی شکر میخورید، مقدار زیادی دوپامین در مغز ترشح می شود. دوپامین، یک ماده انتقال دهنده پیامهای عصبی دربدن است که یکی از نقشهای این هورمون، ایجاد حس لذت در مغزاست. دوپامین حس خوبی را در شما ایجاد میکند، در نتیجه تمایل برای ادامهدار بودن این احساس، باعث میشود تا مواد قندی بیشتری بخورید.
3) افزایش وزن
کالری شکر بالاست و حجم معده را هم پُر نمیکند، پس به راحتی به کالری اضافی تبدیل می شود. همچنین مصرف بیش از حد مواد قندی باعث میشود تا در پاسخ طبیعی سلولها به ترشح انسولین- مهمترین هورمون تنظیم کننده قند خون- اختلال ایجاد شود که نتیجه آن چاقی است. مجموع این عوامل، زمینه ابتلا به دیابت تیپ ۲ را نیز فراهم میکنند.
۴) مغز مهآلود « تیرگی شعور »
حتما این حس را تاحالا تجربه کردهاید… نمی توانید تمرکز کنید یا خوب جملهبندی کنید، انگار خون به مغزتان نمیرسد ! مه مغزی که به آن مه روانی هم میگویند، یکی از دلایل حواس پرتیهای روزمره است و میتواند به علتی مثل کاهش قند خون نیز ایجاد شود. از طرفی همانطور که قبلاً گفته شد چند ساعت بعد از خوردن مواد قندی، سطح قند خون افت میکند که این کاهش ممکن است به چنین آشفتگی ذهنی منجر شود.
۵) مشکلات پوستی
خوردن بیش ازحد شکر باعث بههمریختگی هورمونی شده و بعضی اثرات التهابی را دربدن ایجاد کند، مثل جوش، اگزما « نوعی حساسیت پوستی »، چرب شدن یا خشکی پوست.
اگر پوست حساسی دارید، فقط چند روز پس از مصرف بیش از حد مواد قندی تاثیرات آن را خواهید دید. ولی خوشبختانه با کاهش مصرف آن، ناراحتی های پوستی مربوطه نیزناپدید خواهند شد.
۶) کاهش حساسیت غدد چشایی
خوردن بیش ازحد قند و شکر، حساسیت غدد چشایی شما را کم می کند. یک بار که غدد چشایی شما به شکر عادت کند از آن به بعد غذاهای قنددار به اندازه کافی احساس شیرینی به شما نمی دهند، بنابراین مجبورید مواد قند بیشتری بخورید تا حس نیازتان به طعم شیرین ارضا شود. سعی کنید مصرف قند را کم کنید تا طیف وسیعتری از انواع طعمها را در غذا حس کنید.
۷) افزایش احتمال بیماری
مصرف قند اضافی سیستم ایمنی بدن را تضعیف کرده، و درنتیجه توانایی بدن برای مقابله با بیماری و استرس را کم میکند. قبل از اینکه سرماخوردگی و آنفولانزا را با داروهای بدون نسخه درمان کنید، بهفکر کاهش مصرف شکر باشید. فراموش نکنید که میوهها و سبزیها نیز به تقویت سیستم ایمنی بدنتان کمک میکنند.
منبع:اپک تایمز