نادر ابراهیمی درسال ۱۳۱۵ در تهران متولد شد. تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در شهرهای گرگان، مشهد و تهران گذراند و سرانجام به دانشکده حقوق تهران راه یافت ولی پس از مدتی آن را رهاکرد. سپس از دانشکده ادبیات در رشته ادبیات انگلیسی فارغ التحصیل شد. ابراهیمی از ۱۲سالگی شروع به کار کرد. او از ١٣ سالگی به یک سازمان سیاسی پیوست که بارها دستگیری، بازجویی و زندان رفتن را برایش درپی داشت.
ارایهی فهرست کاملی از شغلهای ابراهیمی، کار دشواری است. او خود در دو کتاب ابن مشغله و ابوالمشاغل ضمن شرح وقایع زندگی، به فعالیتهای گوناگون خود نیز پرداخته است. ازجمله شغلهای او بوده است: کمک کارگری تعمیرگاه سیار در ترکمنصحرا، کارگری چاپخانه، حسابداری و تحویلداری بانک، صفحهبندی روزنامه و مجله و کارهای چاپ دیگر، میرزایی یک حجرهی فرش در بازار، مترجمی و ویراستاری، ایرانشناسی عملی و چاپ مقالههای ایرانشناختی، فیلمسازی مستند و سینمایی، مصور کردن کتابهای کودکان، مدیریت یک کتابفروشی، خطاطی، نقاشی و نقاشی روی روسری و لباس، تدریس در دانشگاهها و …
در تمام سالهای پرکار و بیکار یا وقتهایی که در زندان بهسر میبرد، نوشتن را که از ١۶ سالگی آغاز کرده بود کنار نگذاشت. در سال ١٣۴٢ نخستین کتاب خود را با عنوان خانهیی برای شب بهچاپ رسانید که داستان دشنام در آن با استقبالی چشمگیر مواجه شد. تا سال ١٣۸٠ علاوه بر صدها مقالهی تحقیقی و نقد، بیش از صد کتاب از او چاپ و منتشر شده است که دربرگیرندهی داستان بلند (رمان) و کوتاه، کتاب کودک و نوجوان، نمایشنامه، فیلمنامه و پژوهش در زمینههای گوناگون است. ضمن آنکه چند اثرش به زبانهای مختلف دنیا برگردانده شده است.
نادر ابراهیمی چندین فیلم مستند و سینمایی و همچنین دو مجموعهی تلویزیونی را نوشته و کارگردانی کرده، و آهنگها و ترانههایی برای آنها ساخته است. او همچنین توانسته است نخستین مؤسسهی غیرانتفاعی غیردولتی ایرانشناسی را تاسیس کند؛ که هزینه و زحمتهای فراوانی برای سفر، تهیهی فیلم و عکس و اسلاید از سراسر ایران و بایگانی کردن آنها صرف کرد؛ ولی چنانکه باید، شناخته و بهکار گرفته نشد و با فرارسیدن انقلاب و جنگ، متوقف شد.
او فعالیت حرفهیی خود را در زمینهی ادبیات کودکان، با تاسیس مؤسسهی همگام با کودکان و نوجوانان با همکاری همسرش در آن مؤسسه متمرکز کرد. این مؤسسه، بهمنظور مطالعه در زمینهی مسائل مربوط به کودکان و نوجوانان برپا شد و فعالیتش را در حیطهی نوشتن، چاپ و پخش کتاب، نقاشی، عکاسی، و پژوهش دربارهی خلقوخو، رفتار و زبان کودکان و نیز بررسی شیوههای یادگیری آنان دنبال کرد. هم زمان عنوان ناشر برگزیدهی آسیا و ناشر برگزیدهی نخست جهان را از جشنوارههای آسیایی و جهانی تصویرگری کتاب کودک دریافت کرد.
برخی آثار وی برای کودکان عبارتند از: دور از خانه (۱۳۴۶) کلاغ (۱۳۴۸) سنجاب (۱۳۴۹) بزی که گم شد (۱۳۵۰) عبدالرزاق پهلوان (۱۳۵۱) قصه های گل قالی (۱۳۵۲) بران آفتاب و قصه کاشی (۱۳۵۳) در سرزمین کوچک من (۱۳۵۵) سفرهای دور و دراز حامی و کامی در ۱۶ جلد (۱۳۵۶) انقلاب به ماچه داد؟ (۱۳۵۹) و آتش بدون دود (۱۳۵۹)
ابراهیمی در زمینهی ادبیات کودکان، جایزهی نخست براتیسلاوا، جایزهی نخست تعلیم و تربیت یونسکو، جایزهی کتاب برگزیدهی سال ایران و چندین جایزهی دیگر را هم دریافت کرده است. او همچنین عنوان نویسندهی برگزیدهی ادبیات داستانی ٢٠ سال بعد از انقلاب را بهخاطر داستان بلند و هفتجلدی آتش بدون دود بهدست آورده است.
نادر ابراهیمی در زندگی پرفرازونشیب خود، جایگاه خاصی برای ورزش نگهداشته است. او رشتههای مختلف ورزشی را تجربه کرده، یکی از قدیمترین گروههای کوهنوردی بهنام اَبَرمرد را بنیان نهاده و در توسعهی کوهنوردی و اخلاق کوهنوردی، تاثیرگذار بوده است.
منبع: www.naderebrahimi.info