شیره گیاه خارشتر را ترانجبین یا ترانگبین می نامند که تر به معنی تازه و انگبین به معنای عسل است.
ترنجبین مادهای شیرین است که به صورت شبنم روی گیاه خارشتر مینشیند این گیاه خارهای بسیار و گلهای کوچک دارد و در نقاط خشک میروید.
ترانجبین در فصل گرما و در اواخر تابستان در طول شب روی برگها و شاخه های گیاه خار شتر ظاهر میشود و روستاییان صبح زود قبل از طلوع آفتاب آنها را جمع میکنند.
طبیعت آن کمی گرم و در عین حال تر است.
ترکیبات این ماده مواد لعابی، ملزیتوز، قند ساکاروز است.
خواص درمانی ترنجبین:
ترنجبین ملین و مسهل صفرا، خاصیت ملین و تحریکات اعضای داخلی بدن، بر طرف کننده تب و عطش بدن، تسکین دهنده درد سینه و درمان کننده بیماریهای عفونی مشکوک است.
- برای رفع موارد بالا هر روز صبح ۱۲تا ۳۵گرم از ترانجبین را در آب حل کرده و بخورید.
- برای خارج کردن اخلات سوخته در بدن آن را در آب پنیر حل کنید و بخورید.
- برای دفع اخلات گرم آن را در ماءالشعیر حل کنید و بخورید.
- در مواردی که ادرار بند میآید آن را بسایید و با کره بخورید.
مضرات: ترنجبین برای کسانی که مزاج گرم دارند و برای طحال و تبهای گرم مضر است .
افرادی که جوشهای آبله مانند در روی بدن دارند که با تب همراه است نباید از ترنجبین استفاده کنند.
و همچنین بیمارانی که حصبه دارند و کسانی که اسهال خونی دارند و افرادی که در ادرارشان خون وجود دارد نباید از ترنجبین استفاده کنند.
برگرفته از کتاب اسرار گیاهان دارویی، تالیف احمد حاجی شریفی (عطار اصفهانی)