رگهای اسفناج کمی گوشتی، درشت، پهن، نرم ونازک است. این گیاه بهطور کلی دو نوع دارد : ۱ـ نوع بهاره و ۲ـ نوع پاییزه. نوع بهاره آن را انگلیسی، و نوع پاییزی آن را هلندی مینامند.
طبیعت آن نه سرد است و نه گرم، معتدل است.
خواص درمانی آن :
بادشکن، مقوی و نیروبخش است، عطش را تسکین می دهد. گلبولهای قرمز خون را زیاد و کم خونی را برطرف میکند. ضد سرطان است. بواسیر را درمان کرده، تخلیه مدفوع را آسانتر و دستگاه گوارش را پاک می کند. بیماری پلاگر که بهدلیل کمبود ویتامین B3 ایجاد میشود و اسفناج مقادیر خوبی از این ویتامین را داراست. به رفع ورم زبان کوچک، ورم ریه و ورم روده کوچک کمک میکند.
عصاره آن را با شکر مخلوط کنید، در درمان یرقان یا زردی، تکرر یا سوزش ادرار، درد کمر موثر است و به سوزاندن اخلاط صفراوی کمک میکند.
هجده ساعت هیچچیز نخورید. بعد دوکیلو اسفناج را بپزید و با فشار آب آن را بگیرید، کمی نمک پاشیده و بخورید؛ جهت دفع کرم کدو موثر است.
هر روز آب اسفناج تازه را گرفته، با روغن بادامشیرین بهمقدار مساوی مخلوط کرده و به کودک بخورانید. باعث رشد میشود.
آب یک مشت اسفناج و یک مشت شاهی تازه را بگیرید و هر روز صبح ناشتا یک فنجان بنوشید. تب را کاهش میدهد، خستگی جسمی و عصبی را برطرف و نیروی اراده را تقویت میکند.
آب خام یا پخته آن را در گلو غرغره کنید، درد گلو را تسکین میدهد.
اسفناج تازه را بکوبید و ضماد کنید. دمل را باز میکند، درد مفاصل را تسکین میدهد و ورم آن را فرو مینشاند.
آن را در روغن زیتون پخته و ضماد کنید. به درمان سودا، انواع سوختگی و زخمهای بزرگ کمک میکند.
پخته آن را با سفیداب مخلوط کرده و بر بدن بمالید. انواع جوش را برطرف می کند.
خواص درمانی تخم اسفناج
هر روز پنج تا ده گرم از آن را در یک فنجان، دم کرده و بنوشید. خنککننده است؛ درد ناحیه قلب و اعضای داخلی را تسکین میدهد. ورم کبد و یرقان را بهبود بخشیده و در درمان یبوست معجزه میکند.
برگرفته از کتاب گیاهان دارویی، تألیف احمد حاجی شریفی