بیماریهای برگی و سر شاخهای در درختان گردو ممکن است توسط عوامل قارچی و باکتریایی مختلفی ایجاد شوند اما از آنجایی که علائم تقریبا مشابهی ایجاد میکنند باغداران متوجه تفاوت این بیماریهای با هم نمیشوند، هر چند علائم این بیماریها با هم تفاوتهایی دارد که در صورت آگاه بودن به این تفاوتها قطعا متوجه آنها خواهید شد، در این خبرنامه تفاوت دو بیماری مهم و شایع درخت گردو یعنی آنتراکنوز و بلایت گردو را به شما آموزش داده و به شما میآموزیم که چگونه میتوانید این دو بیماری را در باغ خود ریشه کن کنید.
عامل و علائم بیماری آنتراکنوز گردو
بیماری آنتراکنوز گردو یک بیماری قارچی با عاملی به نام Gnomonia leptostyla است، این قارچ در برگها و میوههای آلوده و ریخته کف باغ زمستان گذرانی کرده و در بهار و با باز شدن برگ درختان گردو به روی درختان مهاجرت میکنند و آلوده کردن درختان گردو را از سر میگیرند.
این بیماری قارچی ایجاد لکههای سوخته روی برگها و سرشاخههای جوان میکنند، اگر به برگهای لکه دار با دقت نگاه کنید میبینید که لکهها به صورت دایرههای متحدالمرکز بوده و در برخی مواقع روی این لکهها نقاط سیاه رنگ و ریز مشاهده میکنید که این نقاط اندام تولید مثلی قارچ است و با همین نقاط در باغ پراکنده میشود.
این لکهها در صورتی که روی دم برگ و یا دم میوه ایجاد شده باشد سبب ریزش برگ و میوه شده و بنابراین هم با کاهش سطح سبز برگ و هم با ریزش برگ و میوه میتواند سبب ضعف درخت و کاهش کمی و کیفی محصول گردو شود.
عامل و علائم بیماری بلایت گردو
بیماری بلایت برخلاف بیماری آنتراکنوز به وسیله ی یک باکتری بیمارگر به نام xanthomonas ایجاد میشود، علائم بیماری باکتریایی در سر شاخههای درخت گردو به صورت لکههای سوخته و زاویه داری است که اطراف لکه حالهای زرد رنگ وجود دارد، اگر برگ لکه دار را لای دستمال مرطوب قرار دهید و پس از چند ساعت پشت برگ را نگاه کنید میبینید قطراتی کدر مانند شبنم پشت برگ تجمع پیدا کردهاند که این قطرات همان پیکرههای باکتری هستند.
لکههای باکتریایی روی برگ، دم برگ، میوه و دم میوه نیز ایجاد میشوند و میوههایی که در اول فصل آلوده شده باشند مغزهای سیاه تولید میکنند و یا مغزهای با پوست سیاه و مرکز آبکی تولید میکنند، علاوه بر این ایجاد لکه روی دم میوه سبب ریزش میوهها نیز میشود.
بنابراین این میوه سیاه شدن مغز میوه و ریزش میوه ایجاد کرده و خسارت بسیار سنگینی را بر بغداران تحمیل میکند، برای آشنایی بیشتر با علائم این بیماری میتوانید به وبسایت فروش نهال گردو پالیز نهال (www.paliznahal.ir) مراجعه نمایید و مقاله مربوط به این بیماری را مطالعه کنید.
عملیات باغبانی لازم برای کنترل بیماریهای بلایت و آنتراکنوز گردو
برای کنترل بیماریهای بلایت و آنتراکنوز گردو که هر دو سبب کاهش کمی و کیفیت محصول گردو میشوند در درجهی اول باید بیمارگر را در باغ حذف کنید تا این بیمارگرها در سال آینده نتوانند خسارت را تشدید کند، برای این کار باید برگ و میوههای آلوده و ریخته کف باغ را در پاییز جمع آوری کرده و بسوزانید.
سرشاخههای آلوده و لکه دار را هرس کرده و پس از هرس سم پاشی کنید، در نهایت برای تقویت درختان در سال آینده و کنترل بهتر بیماری باید درختان را با کودهای مورد نیاز و آبیاری به موقع و به انذازهی نیاز حتی در فصل زمستان تقویت کنید تا در بهار بتوانند در برابر بیماری از خود مقاومت نشان دهند.
عامل مهم شدت دهنده به خسارت بیماری بلایت و آنتراکنوز گردو
مهمترین عامل شدت دهنده به خسارت بیماریهای بلایت و آنتراکنوز گردو بارندگی است، در باغی که بیماری وجود داشته باشد بارندگی میتواند به ویژه در اوایل بهار به بیماری شدت بیشتری ببخشد، بنابراین در صورتی که علائم هر یک از این دو بیماری را در باغ حتی در سال قبل مشاهده کردید باید نسبت به بارندگی بهاره حساس بوده و پس از بارندگی سم پاشی انجام دهید.
هرس درختان در فصل زمستان در صورتی که پس از هرس بارندگی رخ دهد نیز به بیماری در فصل بهار شدت میدهد، بنابراین پس از هرس زمستانه نیز باید حتما سم پاشی انجام شود، در نظر داشته باشید در صورتی که باغ خود را با ارقام حساس احداث کرده باشید نیز خسارت این بیماریها در باغ تشدید میشود.
برخی از باغداران به دلیل اینکه قیمت نهال گردو مقاوم و پیوندی کمی بیشتر است از خرید این ارقام صرفنظر می کنند اما باید بدانند که ارقام پربار در صورتی که بر پایهی مقاوم پیوند نخورده باشند در برابر این دو بیماری بسیار حساس هستند.
کنترل شیمیایی بلایت و آنتراکنوز گردو
کنترل شیمایی بیماریهای بلایت و آنتراکنوز گردو تاثیر بسیار مثبتی در کنترل این دو بیماری دارد، استفاده از سموم موثری مانند ترکیب بردو و یا اکسی کلرور مس در طول دو فصل بهار و تابستان، اوایل بهار و در زمستان پس از انجام هرس در مورد باغاتی که آلودگی یک بار در آنها گزارش شده است بسیار موثر خواهد بود.
دریافت مشاوره در رابطه بیماریهای سرشاخهای در درختان گردو
باغداران باید در مورد شدت خسارت این دو بیماری در صورت اپیدمی شدن در باغ هوشیار باشند، این دو بیماری میتوان همراه با نهال آلوده به باغ وارد شود، بنابراین برای خرید نهال گردو مراکز و نهالستانهای معتبری را انتخاب کنید که سلامت نهال را ضمانت میکنند و در مورد این دو بیماری و بروز احتمالی ان در باغ و همچنین شیوههای کنترل و پیشگیری از آن در همان زمان احداث باغ مشاوره دریافت کنید تا بتوانید از وقوع بیماری پیش از هر چیز جلوگیری کنید.
کلام آخر
بیماریهای لکه برگی با عوامل قارچی و یا باکتریایی میتوانند در شدت پایین در باغ ظاهر شوند اما در صورتی که به این علائم توجه کافی نداشته باشید به مرور و طی چند سال این بیماریهای می توانند با کمک یک بارندگی در کل باغ طغیان کرده و در آن صورت هزینهی کنترل این بیماریها به ویژه بیماریهای بلایت و آنتراکنوز بسیار بالا میرود.
تماس با پالیز نهال:
۰۹۱۴۴۵۰۱۰۰۷
۰۹۱۴۴۵۰۱۰۰۸