گلوتن پروتئینی است که در گندم، جو و چاودار یافت میشود. این ماده باعث کش آمدن خمیر و ترد شدن بافت فراورده نهایی میگردد. ریشه کلمه گلوتن کلمه لاتینی «گلوتن» به معنای «چسب» میباشد.
در نقاط مختلف جهان گلوتن به عنوان یک منبع پروتئینی هم در غذاهایی که بطور مستقیم از منابع حاوی آن تهیه میشود و هم به عنوان افزودنی به غذاهایی کم پروتئین، در نظر گرفته میشود.
پروتئین ذخیره شده دردانه برنج و ذرت نیز گاهی گلوتن نامیده میشوند ولی ترکیب پروتئین آنها متفاوت از گلوتن حقیقی است.
موارد استفاده
۱-پخت نان :
گلوتن موجود در خمیر باعث پف کردن و ترد شدن نان می شود.
۲-محصولات شبه گوشت:
گلوتن بخصوص گلوتن گندم زمانی که در آبگوشت پخته شود مقداری از آب و مزه آن را بخود گرفته و بافت سفتی پیدا میکندواز اینرو در تولید محصولات شبه گوشت مرغ، اردک، خوک، ماهی و گوساله کار برد دارد.
۳-سایر مصارف:
از گلوتن به عنوان تثبیتکننده در ساخت بستنی و سس کچاپ استفاده مینمایند. در صورت عدم استفاده از گلوتن باید برچسب «عاری از گلوتن» روی این محصولات نصب شود. بهعلاوه از گلوتن ممکن است در ساخت آبجو و سس سویا نیز استفاده گردد. عدم اطلاع از وجود گلوتن ممکن است مشکلاتی برای افراد مبتلا به بیماری سلیاک ایجاد نماید هر چند از نظر سازمان FDA ایالات متحده، گلوتن در دسته مواد «معمولاً بی ضرر» طبقهبندی شدهاست.
همچنین در بهبود کیفیت غذای حیوانات خانگی نیز از گلوتن استفاده میشود.
عوارض جانبی
بین ۰٫۷ تا ۱ درصد مردم جهان بعلت ابتلا به بیماری سلیاک به گلوتن حساسیت دارند. بیماری سلیاک عبارت از نوعی واکنش ایمنی غیرطبیعی به گلیادین نسبتاً هضم شده میباشد. این بیماری به میزان شدتهای مختلفی در تمام مصرفکنندگان گندم در جهان رخ میدهد. مصرف و استنشاق گلوتن نیز موجب برخی واکنشهای آلرژیک و آسیبهای عصبی میگردد. در انسانها حساسیت به گلوتن زیاد دیده شدهاست.
سلیاک یک اختلال خودایمنی محسوب میشود که موجب میشود بدن، گلوتن را به عنوان یک متجاوز خارجی ببیند. در نتیجه سیستم ایمنی به گلوتن و پوشش روده حمله میکند.
این تهاجم به دیوارهی روده آسیب میرساند و ممکن است باعث کمبود مواد مغذی، کمخونی، مشکلات شدید گوارشی و بالا رفتن خطر ابتلا به بسیاری بیماریهای دیگر شود.
معمولترین علائم ابتلا به سلیاک عبارتند از: ناراحتی گوارشی، آسیب به بافت رودهی کوچک، نفخ، اسهال، یبوست، سردرد، خستگی، خارش پوست، افسردگی، کاهش وزن و بدبویی مدفوع.
بعضی از بیماران همهی این علائم گوارشی را ندارند اما علائم دیگری مثل خستگی و کمخونی در آنها وجود دارد.
به همین دلیل تشخیص سلیاک بسیار دشوار است. در واقع، بیش از ۸۰ درصد مبتلایان به سلیاک از بیماری خود آگاهی ندارند.