گاهی پیش میآید که زندگی برایتان یکنواخت میشود؛ چیزهایی که باید لذت بخش باشد دیگر نیست، همه چیز برایتان رنگ میبازد و ناخشنود هستید و نوعی از حس بیحالی، بیخیالی و بیتفاوتی را تجربه میکنید. ممکن است به اطرافیان، پیرامون خود و فعالیتهای روزمره زندگیتان بیعلاقه شوید وهمه چیز برایتان کهنه و گرد گرفته و تکراری شود. دراین صورت، با اختلال در تغییر و تبدیل انرژی روانی، دچار بیحوصلگی میشوید.
بی حوصلگی، یک پدیده روانی است که با فقدان تمایل ارتباط با محیط فعلی و نداشتن رغبت کافی برای زندگی توصیف میشود؛ عوارض متعددی به دنبال دارد و باعث افت در عملکرد حرفهای و تحصیلی فرد میشود. تادمن در تعریف بیحوصلگی بیان میدارد که آن یک حالت نارضایتی است که به محیطی که بطور نامناسبی چالش برانگیز و بیجذبه است، نسبت داده میشود و معمولا با محدودیت توجه همراه است.
رفتارهایی که اغلب با حالت بیحوصلگی همراه است شامل خمیازه کشیدن، نشانه های بیتوجهای و بی قراری، تمرد و سرکشی در محیط کار، مشکلات ایمنی با کار و … است.
این حالت میتواند مدتی کوتاه یا برای مدتی نامشخص شخص را درگیر کند. اگر جلوی بی حوصلگی را نگیرید به مرور زمان میتواند مانع پیشرفت، موفقیت و خوشحالی شما شود چون دائما انرژی و توان شما را کاهش داده و بیتفاوتی، بیانگیزگی وبیحالی را در شما تقویت می کند. احساس تنهایی و بیهدفی در زندگی، کسالت، ناامیدی، درماندگی، اضطراب، افسردگی و از همه مهمترافزایش خطر مصرف مواد مخدراز جمله پیامدهای منفی پدیده بیحوصلگی است.
راهکارهایی ساده برای غلبه بر بیحوصلگی
به وضعیت و سلامتی جسمی خود اهمیت دهید. گاهی عوامل فیزیولوژیک در ایجاد احساس کسالت موثراست. بیماریهای تیروئید، دیابت، کم خونی و کمبود مواد غذایی و ویتامینها در بدن منجر به ضعف، خستگی و بیحالی میشوند.
فعالیت بدنی نرم وسبک، اثربخش خواهد بود. بهتر است ورزش منظم و مستمر را در برنامه روزانه ویا برنامه هفتگی خود قرار دهید. از خواب زیاد، پرخوری و دیگر اسباب تنبلی و سستی اراده بپرهیزید.
یکی ازخصوصیات انسانها، تنوع طلبی و نیاز به تغییر در شکل و نوع محرکات بیرونی است. لازم است هراز چند گاهی تغییراتی در زندگی خود ولو جزیی ایجاد کنید. هر چند وقت یکبار تغییرمحسوسی در زندگیتان ایجاد کنید تا حال و هوایتان تغییر کند. مثلا تغییر دکوراسیون منزل و جابه جایی اثاثیه خانه میتواند کمک کننده باشد. در خود نیز تفاوت ایجاد کنید؛ آرایشگاه بروید و لباس متفاوت بپوشید.
بی حوصلگی یک امر نسبی و درونیست درواقع هیچ چیز کسالت بار و خسته کننده نیست، بلکه این ذهن شماست که همه چیزرا کسل کننده میبیند. با تغییر افکار، احساسات شما هم عوض خواهد شد.
به زندگی خود معنا ببخشید. نداشتن هدف در زندگی، آن را کسالت بار و بی معنی میکند. با توجه به تواناییها و علایق خود هدفی معقول و قابل دسترس برای خود ترسیم کنید تا احساس پوچی نکنید.
گاهی فقدان انگیزش سبب بیحوصلگی میشود. افراد موفق میدانند که کار مقدم برانگیزه است. وقتی شروع کنید کم کم میل و انگیزه به انجام آن کار بوجود میآید و قدمهای بعدی آسانترمیشود. وقتی انگیزه درونی و خودجوش شود، قوی میشود و انرژی لازم را برای رسیدن به هدف خواهید داشت.
ارتباطات خود را افزایش دهید. ارتباط خودتان را با اطرافیان و بخصوص افراد جدید و بخصوص کسانی که حس خوبی نسبت به آنها دارید، افزایش دهید.
فقدان فعالیت و بیکاری، یک عامل مهم در بیحوصلگی است. به کاری مشغول شوید. همچنین از سرگرمیهای منفعلانه که جسم و ذهن در آن درگیر نمیشود، پرهیز کنید. بازیهای کامپیوتری و تماشای تلویزیون باعث میشوند که نتوانید از پتانسیل های درونی تان برای مقابله با یکنواختی استفاده کنید. بهتر است که نقش فعالی را در فعالیتهای اجتماعی، محل کار، محیط خانه، مدرسه، دانشگاه بعهده بگیرید. شرکت در بازیهای دسته جمعی و اردو نیز موثر است.
ممکن است ریشه بیحوصلگی در درونتان باشد. اگر با احساس خشم، نارضایتی یا سرخوردگی مواجه شدید، پس بهتر است که در انتخابها و نوع نگاه خود تغییراتی بوجود آورید. افکار منفی، احساس ضعف و خود کم بینی را ازخود دور کنید. دیدگاه خوش بینانه، افکار مثبت و امید به آینده را در خود تقویت کنید.
گاهی مسئله شما علت بیرونی دارد مثلا یکنواختی نوع کارتان شما را بیحوصله کرده است. غنی کردن محتوای آن یا تغییر میزان چالش و پیچیدگیاش و در نهایت تغییر محیط کار و تغییر شغل میتواند مفید باشد.
البته باید درنظر داشت که بسیاری از افراد برون گرا که برای بالا بردن سطح انگیزه شان به محرکهای بیرونی وابستهاند و دائما نیاز به هیجان دارند، ممکن است به سمت فعالیتهای افراطی کشیده شوند مثلا برای فرار از تنهایی و یکنواختی، گرایش افراطی به حضور در جمع پیدا کنند و زیاد مهمانی بروند و یا به افراط در سرگرمیها و بازیهای کامپیوتری و حتی گرایش به فعالیتهای مخرب مانند سیگار کشیدن، مصرف مواد مخدرو نوشیدن مشروبات الکلی، قمار روی آورند. در این گونه موارد بهتر است که فرد با یادگیری مهارتهای خودآگاهی، حالتهای عاطفی- هیجانی خود را شناسایی، ارزیابی وکنترل کند و با تقویت اراده از لذتهای آنی و کوتاه مدت بگذرد، برعادتهای مخرب و منفی غلبه کرده و در راستای سلامتی جسمی، روانی و اهداف متعالیتر پیش رود.
مدیتیشن، تاثیرات مثبت زیادی بر زندگی انسانها دارد که یکی ازاین تاثیرات، افزایش قدرت تمرکز است. با انجام مدیتیشن و توجه و تمرکز به درون درمییابید که منشاء شور، حرارت و زندگی در درون خود انسانهاست.
منبع : اپک تایمز