خرما – یکی از قدیمیترین محصولات زراعیِ این سیاره- که بیش از ۶۰۰۰ سال است انسان آنرا مصرف میکند. علم امروزی تغذیه، اخیرا در حال بررسی تاثیرات بسیار مفید خرما بر سلامتِ انسان است.
بیش از ۲۰۰ گونه خرما درسراسر جهان رشد میکند. شاید همه نوع آنها برای مصرف روزمره قابل دسترسی نباشند، اما بعد از خواندن این مطلب، بخوبی درک میکنید که چرا باید از همان انواعِ موجود، نهایت استفاده را ببرید.
فواید خرما برای سلامتی
خرما بسیار مغذی است
خرما فقط به مزه شیریناش خلاصه نمیشود، بلکه منبعی عالی از انواع مواد مغذی « مثل : ویتامین آ، آهن، کلسیم، ویتامین ب ۶، نیاسین، پتاسیم،روی و مس… » بوده و سرشار از فیبر است .
خرمای مِدجول، یکی از دو خرمای پرمصرف در آمریکاست که درشت بوده و پوست قهوه ای تیره با عطر و طعم کاراملی دارد. هر ۱۰۰ گرم آن- حدود ۴ تا ۵ میوه خرما – ۱۸ درصد از نیاز روزانه بدنتان به فیبر را فراهم میکند.
همین مقدار خرما،۲۰ درصد پتاسیم، ۱۸ درصد مس و ۱۴ درصد از منیزیوم مورد نیاز بدن را تامین میکند؛ همچنین مقدار زیادی کلسیم و آهن به بدنتان میرساند که برای محافظت ازاستخوانها وسلامت عوامل خونرسان عالی هستند.
ازطرفی خرماها، مکملهای ویتامینی خوبی محسوب می شوند و ترکیبات متنوعی دارند، مانند : ویتامین آ، ویتامین ب ۵، ویتامین ب ۶، فولات و نیاسین.
خرما خاصیت آنتی اکسیدانی دارد
وقتی تحت شرایط خاصی مثل استرس، هوای آلوده، دود سیگارو غیره قرارمی گیریم بدن ماخود بخود مواد مضری به نام رادیکالهای آزاد تولید میکند. این رادیکالهای آزاد به هسته سلولهای بدن آسیب میزنند که به انواعی از بیماریها منجر میشود. اما مصرف آنتی اکسیدانهایی مثل ویتامین ث، ویتامین ای و پلی فنلها که در بعضی ازمواد غذایی وجود دارند، رادیکالهای آزاد را ازبین میبرند.
پلیفنلها، دسته مهمی از آنتی اکسیدانها هستند، که ثابت شده است به پیشگیری از بیماریهای حادشونده مثل بیماریهای قلبی، سرطان، پوکی استخوان ودیابت کمک میکنند. مطالعهای در سال ۲۰۰۵ نشان داد که در مقایسه با سایر میوههای خشکی که بطور معمول مصرف میشوند، خرماها بیشترین مقدارِ پلیفنول را دارند.
خرما در کنترل دیابت موثر است
طی مطالعهای معلوم شد که خرما به کنترل مقدار قند خون و چربیِ بیماران دیابتی کمک می کند. میدانیم که خرما سرشار از کربوهیدرات و قندهای طبیعی است. از طرفی مصرف مواد غذایی شیرین باعث می شود که مقدار قند خون به سرعت بالا رود که این میتواند برای بیماران دیابتی خطرناک باشد. محققان خوردن خرما را به تنهایی یا همراه با غذا بررسی کردند ومتوجه شدند که در هر دو صورت مقدار قند خون بالا نرفت.
مطالعه دیگری نشان داده است که عصاره خرما در جلوگیری از بدتر شدن نوروپاتی دیابتی کمک میکند. نوروپاتی، نوعی آسیب دیدگی اعصاب محیطی است که در افراد دیابتی ممکن است به دلیل کنترل نکردن قند خون رخ دهد.
تاثیر خرما بر سلا مت جنسی
از نظر سنتی، خرما بعنوان افزایش دهنده قوای جنسی شناخته شده است. یک دستور عالی برای بالا بردن توان جنسی این است که یک مشت خرما را در شیر بُز، شب تاصبح خیس کرده وصبح روزبعد آنها را با پودر هل وعسل مخلوط ومصرف کنید.
گرچه این موضوع هنوز از نظر علمی بررسی نشده است، اما ارزش امتحان کردن را دارد.
جالب اینجاست که مشخص شده گرده گلهای درخت خرما باعث بهبود قدرت باروری آقایان و افزایش تعداد اسپرمها می شود. این تاثیر در مورد میوه خرما دیده نشده است اماتحقیقات نشان میدهد که به درمان ناباروری کمک میکند.
عملکرد روده و سرطان
دانشگاهی در انگلستان برای بررسی سلامت رودهها و ارتباط آن با جلوگیری از سرطان، پژوهشی انجام داده است. یک گروه داوطلب، به مدت سه هفته، حدودا روزی ۵۰ گرم خرما مصرف کردند. هنگام هضم غذا، بعضی مواد شیمیایی جانبی بوجود میآیند که بالقوه خاصیت سرطان زایی دارند. با بررسی این گروه داوطلب متوجه شدند که طی این سه هفته تناوب حرکات رودهای آنها افزایش، و مقدار این مواد شیمیایی سرطانزا در حد قابل ملاحظهای کاهش یافت.
محققان بر این باورند که مقدار زیادِ فیبر و پلیفنل های موجود در خرما، سلامت فلورِ روده را تامین می کند؛ که به کاهش خطر ابتلا به سرطان روده منجر میشود. فلور روده، به موجودات زنده بسیار ریزی – از جمله باکتریها- گفته میشود که بطور طبیعی در روده انسان و سایر حیوانات زندگی می کنند.
مطالعات دیگری نیز نشان دادند که بعضی از ترکیبات طبیعیِ موجود در خرما، اثرات ضد سرطان و ضد توموری دارند.
قلب سالم با خوردن خرما
استرس اکسیداتیو، زمانی در بدن ایجاد میشود که تعادل بین رادیکالهای آزاد و دفاع آنتیاکسیدانتی بدن از بین رفته و بخش دفاعی مغلوب شود. مصرف خرما، سطح چربی خون واسترس اکسیداتیو را در بدن کاهش میدهد که به نوبه خود از پیشرفت آترواسکلروز « تنگ و سفت شدن رگهای خونی » جوگیری می کند. در واقع سخت شدن دیواره رگها، میتواند به بیماریهایی مانند حملات قلبی و سکته مغزی منجر شود.
خوردن خرما در زمان حاملگی
دانشگاه علوم و تکنولوژی اردن طی مطالعهای دریافت خانمهای بارداری که درچهارهفته آخرحاملگی، روزانه شش عدد خرما میخوردند، بوضوح زایمان بهتری داشتند. طی مقایسهای بین این گروه « گروه یک » با خانمهایی که طی بارداری خرما نخورده بودند « گروه دو »، نتایج زیر بدست آمد :
- گروه یک، هنگام پذیرش در بیمارستان، اتساع دهانه رحم بیشتری داشتند.
- غشای کیسه آب آنها سالمتر بود.
- زایمان خود به خود در گروه یک، ۹۶ درصد بود اما در گروه دو، ۷۹ درصد بود.
- در گروه یک استفاده ازداروهای تشدید کننده انقباضات رحم موقع زایمان بطور چشمگیری کاهش پیدا کرد.
- اولین مرحله زایمان در گروهی که خرما نخورده بودند نیم ساعت طول کشید اما در گروه اول زمانش کمتر شد.
منبع:اپک تایمز